در حال حاضر منابع انسانی یکی از مهم ترین سرمایه های یک سازمان و اصلی ترین عوامل تولید محسوب می شود. برای این منظور حضور یک مشاور منابع انسانی برای هدایت و همچنین بهره مندی بیشتر از نیروی انسانی در سازمان ها بسیار ضروری است. مشاوره منابع انسانی در واقع به عنوان یکی از موثر ترین و اصولی ترین روش های بهبود عملکرد سازمانی در دنیا شناخته شده است. این فرد به سازمان ها در مدیریت بهتر و بهره وری از منابع انسانی خود کمک می کند. در این مقاله ما قصد داریم شما را با مفهوم مشاور منابع انسانی آشنا کنیم و وظایف این افراد را مورد بررسی قرار دهیم.در ضمن یکی از خدمات موسسه حسابرسی تراز مشهود مشاوره مدیریت است که به کسب و کار شما در هر زمینه ای کمک شایانی می کند.
HR Consulting is a part of management consulting and focuses on all activities, processes and procedures of a company’s HR department with the aim of uncovering problems and potential for improvement and deriving a suitable strategy from them.
مشاوره منابع انسانی بخشی از مشاوره مدیریت است و بر کلیه فعالیت ها، فرآیندها و رویه های بخش منابع انسانی یک شرکت با هدف کشف مشکلات و پتانسیل های بهبود و استخراج استراتژی مناسب از آنها تمرکز دارد.
منبع : www.hrfactory.com
مفهوم مشاوره منابع انسانی
مشاوره منابع انسانی به مجموعه ای از فرایندها، روش ها و تکنیک ها گفته می شود که برای بهتر شدن وضعیت مدیریت منابع انسانی و به صورت کلی، بهبود عملکرد یک سازمان به کار برده می شود. این فرایند ها می تواند شامل برنامه ریزی منابع انسانی و بهبود استخدام، تجزیه و تحلیل و مطالعه شغل، توانمند سازی و پرورش منابع انسانی، توسعه، طرح ریزی مسیر پیشرفت کارکنان و ارزیابی بهتر آن ها در سازمان باشد. این مشاوره در واقع به سازمان ها این امکان را می دهد تا بتوانند مشکلات، چالش ها و فرصت های مربوط به مدیریت منابع انسانی را شناسایی کرده و راهکاری مناسب برای حل مسئله پیدا کنند، و از فرصت های پیش رو بهترین استفاده را کرده و به منظور بهبود کسب و کار خود تغییرات لازم را در حوزه مدیریت منابع انسانی ایجاد کنند.
دلایلی که نشان می دهد یک کسب و کار به مشاور منابع انسانی نیاز دارد
مدیران و مالکان کسب و کار ها این واقعیت را تایید می کنند که نیروی انسانی برای سازمان، عملکرد بسیار مهمی دارد اما پر هزینه است. اکثر کارفرمایان آرزو دارند با بکار گیری روش های نوین و بهره بردن از منابع انسانی خود مالکیت کسب و کار برتر را در بازار از آن خود کنند. مشاوره عالی و نوین منابع انسانی در سازمان می تواند به کار فرمایان در رسیدن به این آرزو کمک کند. لذا دلایلی که موجب می شود صاحبان کسب و کار در شرکت خود از مشاور منابع انسانی استفاده کنند عبارتند از:
۱. دسترسی پیدا کردن به تخصص و تجربه بیشتر
۲. مقرون به صرفه شدن هزینه های سازمان
۳. راهکار های موثر و کارآمد برای پیشرفت سازمان
۴. امکان تمرکز مدیران بر فعالیت های کسب و کار
۵. به حداقل رساندن و کم کردن مخاطرات قانونی
۶. دریافت کردن بازخورد عینی
استخدام مشاور نیروی انسانی در کسب و کار راهی عالی و مطمئن برای رسیدگی به امور روابط شغلی سازمان شماست. این افراد در این زمینه بسیار حرفه ای هستند و می توانید در رسیدگی و انجام کار ها به آن ها اعتماد کنید. البته لازم به ذکر است که در انتخاب این فرد باید دقت لازم را به کار ببرید تا به نتیجه مطلوب دست یابید.
مزایای استفاده از مشاور منابع انسانی در سازمان ها
همان طور که در مطالب قبلی نیز به ذکر آن پرداختیم واگذاری فعالیت های نیروی انسانی شرکت ها موجب صرفه جویی در هزینه و زمان می شود. اما استفاده از مشاور در سازمان از مزایای دیگری نیز برخوردار بوده که در ادامه به چند مورد اشاره خواهیم کرد.
- تاثیر مثبت
- به وجود آوردن صرفه اقتصادی
- بهره وری
- توسعه دادن کارمندان شرکت
- باز گرداندن تمرکز اولیه برای رهبران سازمان ها
- صرفه جویی در وقت
- رضایت کارمندان شرکت و همچنین کاهش نرخ خروج
- مدیریت ریسک
- معرفی نمودن فناوری های جدید به سازمان
خصوصیات مشاوران منابع انسانی
همان طور که در بخش بالا نیز ذکر شد مشاور مدیریت منابع انسانی، به صورت حرفه ای به ارائه تکنیک ها و راهکار هایی برای بهبود شرایط یک سازمان پرداخته و پروژه های بهبود مدیریت منابع انسانی را طراحی و اجرایی می کند. این مشاوران برای ارائه خدمات خود باید دارای ویژگی های زیر باشند.
۱. تخصص و تجربه لازم برای مدیریت منابع انسانی
۲. داشتن توانایی مذاکره و ارتباط
۳. توانایی تجزیه و تحلیل مشکلات سازمان و ارائه راه حل
۴. داشتن شیوه کاری متدولوژیک و سیستماتیک
۵. دارا بودن شیوه کاری منعطف
۶. توانایی سازگاری با شرایط ویژه و مختلف
۷. داشتن پشتکار و انگیزه برای حل کردن مسائل و بهبود عملکرد سازمان
توصیه می شود قبل از انتخاب مشاور منابع انسانی، ابتدا این مزایا رو مورد بررسی قرار داده و سپس با دقت بالا، فرد مورد نظر را انتخاب کنید؛ چرا که انتخاب نادرست مشاور، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به کسب و کارتان وارد کند.
وظایف مشاور منابع انسانی
انواع مختلف کسب و کار های پیشرو برای مدیریت و بهره وری از منابع انسانی خود، اقدام به استخدام مشاوره منابع انسانی می کنند. آن ها به تجربه دریافته اند که این مشاوران نقش بسیار مهمی در مدیریت بهتر سرمایه های انسانی سازمان دارند و کمک بسیار زیادی به کاهش هزینه ها می کنند. اگر اطلاعات کافی در مورد وظایف مشاور های منابع انسانی ندارید، در این قسمت برخی از وظایف این مشاوران ذکر می شوند.
- راه اندازی و نظارت بر پروژه های مربوط به منابع انسانی
- انجام تحقیقات در زمینه HR
- شناسایی نقاط ضعف و بحرانی یک کسب و کار و ارائه راهکار مناسب
- طراحی برنامه های عملیاتی و استراتژیک در حوزه های مربوط به منابع انسانی
- آماده سازی فرایند های نظیر مصاحبه، آموزش کارکنان، جذب و استخدام نیرو و ارائه راهکار هایی برای حفظ منابع انسانی حرفه ای و توانمند
- تلاش برای تغییر و همچنین بهبود در فرهنگ سازمانی
- یک پارچه سازی و توسعه رویه های سازمانی در قسمت های مختلف HR
- شناسایی و همچنین انتخاب فناوری های مناسب برای بهبود عملکرد کارکنان
- بررسی فرایند های کاری به منظور کاهش هدر رفت انرژی کارکنان
- انتقال دادن اطلاعات و دانش به روز به مدیران به منظور مدیریت کارآمد بر منابع انسانی
- بررسی و تحلیل داده های سازمانی برای برنامه های بلند مدت در تامین نیرو و جایگزینی پرسنل
زیاد بودن وظایف مشاور منابع انسانی نشان دهنده اهمیت جایگاه آن است. یک مشاور با تجربه و امین نقش کلیدی در بهبود عملکرد نیروی انسانی و حل نمودن چالش های پیش رو در این حوزه خواهد داشت. در صورتی که قادر به انتخاب مشاور منابع انسانی مناسب برای سازمان و اداره خود نیستید، می توانید از مشاوران با تجربه موسسه حسابرسی تراز مشهود محتسب کمک گرفته و تمامی ابهامات خود در این مورد را برطرف کنید.
مهارت های مورد نیاز یک مشاور
مشاور منابع انسانی علاوه بر داشتن تجربه و دانش کافی باید مهارت هایی که در زیر به آن اشاره می کنیم کسب کند. داشتن این مهارت ها سبب می شود مشاور در پیشرفت سازمان تاثیر بسزایی داشته و هزینه ها را به حداقل برساند.
- اعتماد به نفس بالا
- بکار گرفتن دانش نظری در عمل
- توضیح مفاهیم و ایده ها به روشی ساده
- مهارت گوش دادن
- کسب کردن مهارت ارتباط نوشتاری و کلامی
- مهارت حل مسائل
- قابل اعتماد بودن
یک مشاور منابع انسانی برای رسیدن به اهدافی مانند بهبود فرایند های سازمانی و بهبود عملکرد کارکنان باید مهارت های فوق را به بهترین وجه ممکن کسب کند.
جمع بندی
مشاوره منابع انسانی در واقع نقش مهمی را در بهبود عملکرد سازمان ایفا می کند. استفاده از این روش موجب می شود که اثر بخشی و کارایی سازمان ها ارتقاء یافته و به دنبال آن سود آوری و رقابت پذیری آنها بیشتر شود. شایان ذکر است که با توجه به توسعه و تغییرات روزافزون کسب و کارها، برای اخذ تصمیمات و راهکار های بهتر برای بهبود عملکرد سازمان، مشاوره منابع انسانی نیز باید به روزرسانی شده و با استفاده از فناوری های نوین بهترین روش ها را ارائه دهند. ما در موسسه حسابرسی تراز مشهود محتسب، با بکارگیری روش های آزموده شده مشاوره منابع انسانی در کشور، به شرکت ها و سازمان ها کمک می کنیم تا عملکرد و مدیریت منابع انسانی خود را بهبود بخشند. برای بهره گیری از این مشاوره ها با ما در ارتباط باشید.