مالیات حقوق شغل دوم به چه کسانی تعلق می ‌گیرد؟

  1. خانه
  2. /
  3. دسته بندی مقالات
  4. /
  5. مالیات حقوق شغل دوم...


مالیات حقوق یا مالیات بر درآمد، مالیاتی است که دولت از افراد شاغل به طور مستقیم دریافت می ‌کند. برخلاف تصور غلط بسیاری از افراد این مالیات تنها برای افراد دارای یک شغل نیست و افراد دارای شغل دوم هم باید مالیات بپردازند؛ چراکه طبق آمار و ارقام به دست آمده، تقریباً ۳۰ درصد از مردم کشور به دلیل فشار های اقتصادی و مشکلات مالی به شغل دوم روی آورده‌اند. در این مقاله قصد داریم با قوانین مربوط به مالیات حقوق شغل دوم  و حسابرسی مالیاتی آن صحبت کنیم.

مالیات حقوق شغل دوم

سازمان اموری مالیاتی از چه طریقی از شغل دوم ما مطلع می ‌شود؟

زمانی که برای استخدام به مجموعه‌ای مراجعه می ‌کنید، حتماً باید یک سری مدارک را برای تایید هویت خود ارائه دهید. فرقی نمی‌کند این شغل پاره وقت باشد شغل دوم یا شغل اول شما باشد، در هر صورت باید مدارک شناسایی و کد ملی خود را برای احراز هویت به کارفرما دهید.

پس از اینکه شما به عنوان یک کارمند رسمی در یک سازمان استخدام می‌ شوید، اطلاعات شما برای رد بیمه تامین اجتماعی، محاسبه حقوق و… در دسترس سازمان امور مالیاتی خواهد بود؛ بنابراین به این شکل سازمان امور مالیاتی از شغل شما مطلع می‌ شود.

مالیات شغل دوم

مالیات حقوق شغل دوم چقدر است؟

افرادی که در دو حوزه فعالیت می‌ کنند و در واقع دو شغل دارند باید برای حقوق شغل دوم خود مالیات بپردازند. بر اساس قانون مالیات‌ های مستقیم، این دسته از افراد باید از کل درآمدی که دارند مبلغی را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. در صورتی که کل درآمد یک فرد بعد از کسر هزینه‌های مشمول بیشتر از یک میلیارد ریال باشد بر اساس نرخ مقرر در ماده ۱۳۱ باید مبلغی را به عنوان مالیات از حقوق خود پرداخت کند. حال فرقی نمی‌ کند که کل درآمد فرد از دو شغل باشد، از چند منبع مختلف این درآمد را کسب کند، معاف از مالیات باشد یا نباشد پرداخت این مبلغ الزامی است. مالیات حقوق شغل دوم چقدر است؟ برای پاسخ به این سوال جواب ‌های متعددی وجود دارد چرا که نرخ مالیات به درآمد اشخاص حقیقی بستگی دارد.برای اطلاعات بیشتر در زمینه پرداخت مالیات می توانید مقاله جامع مالیات تراکنش حساب بانکی را مطالعه بفرمایید.

  • افرادی که حقوق ماهانه آن‌ ها مطابق با قانون کار یعنی ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است از پرداخت مالیات معاف هستند.
  • افرادی که حقوق آن ‌ها بیشتر از نرخ قانون کار و تا سقف ۱۵ میلیون تومان است، تنها باید ۱۰ درصد مالیات پرداخت کنند.
  • مالیات حقوق شغل دوم برای افرادی که حقوق آن‌ها از ۱۵ میلیون تا ۲۵ میلیون تومان است، باید ۱۵ درصد مالیات بپردازند.
  • افرادی که درآمد ۲۵ میلیون تا ۳۵ میلیون دارند، ملزم به پرداخت ۲۰ درصد مالیات هستند.
  • افرادی که ۳۵ میلیون و بیشتر از این مقدار درآمد دارند، باید ۳۰ درصد مالیات به دولت پرداخت کنند.

موارد معاف از مالیات دو شغله ‌ها

تا پیش از اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم آن دسته از افرادی که دو شغل داشتند، می ‌توانستند از همه مزایای مالیاتی دو شغل خود بهره ببرند. اما طبق تبصره جدید الحاقی به این قانون، افرادی که چند شغل دارند می ‌توانند از یک معافیت مالیاتی بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم استفاده کنند.

قانون مالیات بر دستمزد و حقوق دو شغله، فقط و فقط یکی از شغل‌ ها را از پرداخت مالیات معاف می‌ کند؛ بنابراین حتی اگر یک فرد چندین شغل داشته باشد و در چند حوزه فعالیت کند فقط به یکی از مشاغل او معافیت مالی تعلق می ‌گیرد. یکی از اصول اساسی برای دریافت معافیت مالیاتی برای دو شغل این است که اظهارنامه مالیاتی را به موقع تنظیم کنید.

چه شغل ‌هایی از پرداخت مالیات معاف هستند؟

پرداخت مالیات حقوق شغل دوم برای بسیاری از مشاغل ضروری است، اما در برخی از مشاغل پرداخت مالیات روند کار را مختل می‌ کند و مانع از پیشرفت می‌ شود. به این دسته از مشاغل، مشاغل معاف از مالیات گفته می ‌شود. شغل‌ هایی که از پرداخت مالیات معاف هستند، معمولاً در پیشرفت جامعه تاثیر بسزایی دارند؛ بنابراین بهترین کار این است که از این دست مشاغل مالیاتی دریافت نشود تا افراد بیشتری برای مشارکت در این مشاغل تشویق بشوند. مشاغل معاف از مالیات عبارتند از:

انتشاراتی ‌ها

دولت برای اینکه از افراد فعال در حوزه پخش و نشر کتاب حمایت کند این دسته از مشاغل را از پرداخت مالیات معاف کرده است. مشاغلی مانند خوشنویسی، حروف چینی، چاپ کاغذ یا کتاب الکترونیکی، طراحی جلد، ویرایش، صفحه آرایی، نگارش، پیش نویس، تحقیق، بازنویسی، ترجمه و… نیازی به پرداخت مالیات ندارند.

چرا که این فعالیت ‌ها از فعالیت ‌های بسیار مهم فرهنگی در کشور محسوب می ‌شوند و دولت برای حمایت از افرادی که در این حوزه تحصیل کرده و فعالیت می‌ کنند هیچ مالیاتی از آن‌ ها نمی ‌گیرد و اتفاقاً تخفیف ‌هایی را برای آن‌ ها در نظر دارد.

فعال فرهنگی

فعالیت‌ های فرهنگی مانند برگزاری نمایشگاه‌ ها، جشنواره‌ ها، رویداد های هنری و فرهنگی، مسابقات قرآن، کتاب خوانی، شعر خوانی، ایجاد کتابخانه‌ های عمومی و مدیریت آن ‌ها و… از پرداخت مالیات معاف هستند. از آنجا که مشاغل فرهنگی می ‌توانند نقش مهمی را در سطح فرهنگ یک جامعه داشته باشند، دولت افرادی را که در این زمینه فعالیت می ‌کنند از پرداخت مالیات معاف کرده است؛ بنابراین اگر قصد دارید شغل دوم انتخاب کنید اما مالیات نپردازید فعالیت در این مشاغل انتخاب بسیار مناسبی خواهد بود.

مشاغل هنری

از دیگر مشاغلی که از پرداخت مالیات معاف هستند، می‌ توان به رشته‌های مختلف هنری مانند آهنگسازی، نوازندگی، خوانندگی، فیلمنامه نویسی، انیمیشن، تدوین، مجسمه سازی، بدلکاری، نمایش عروسکی و… اشاره کرد.

مطبوعاتی

با توجه به اینکه مطبوعات در آگاهی عمومی نقش بسیار مهمی دارند و یکی از تاثیرگذار ترین مشاغل محسوب می‌ شوند، افرادی که در این حوزه فعالیت می ‌کنند از پرداخت مالیات معاف هستند.

مالیات حقوق

مالیات حقوق برای شغل دوم بازنشستگان به چه شکل محاسبه می‌ شود؟

سازمان امور مالیاتی قوانینی را وضع کرده که بر اساس آن‌ ها افراد بازنشسته از پرداخت مالیات حقوق شغل دوم خود کاملاً معافند. البته اگر قرارداد شغل این افراد به صورت غیردولتی، غیر پرسنلی، ساعتی یا پیمانکاری باشد اثبات معاف از این مالیات کمی سخت شده و با مشکل مواجه می ‌شود. علاوه بر این‌ها همه افرادی که بازنشسته لشکری و کشوری هستند از پرداخت هرگونه مالیات معاف خواهند بود.

حداکثر تعداد معافیت‌های مالیاتی مشاغل چقدر است؟

صرف نظر از اینکه یک فرد در چند حوزه فعالیت می‌کند و چند واحد شغلی دارد، طبق قانون جدید هر شخصی با یک کد ملی فقط می‌ تواند یک معافیت سالانه برای مالیات دریافت کند. مثلاً اگر یک فرد سه مغازه دارد در سال ۱۴۰۲ می‌تواند مبلغ ۹۰ میلیون تومان معافیت در سال را برای هر مغازه استفاده کند و یا این مبلغ را بین مغازه‌ ها به دلخواه خود تقسیم کند.

در مثال دیگر می ‌توانیم بگوییم در یک شرکتی که چند شریک تجاری وجود دارد طبق قانون می‌ توان از دو معافیت در سال استفاده کرد. مثلاً در سال ۱۴۰۲ سازمانی با ۵ شریک حداکثر می ‌تواند از دو معافیت مالیاتی با مبلغ ۲۴۰ میلیون تومان استفاده کند که این مبلغ باید بین شرکا تقسیم شود.

سخن پایانی

در این مقاله راجع به مالیات حقوق شغل دوم صحبت کردیم. افرادی که دارای شغل دوم هستند طبق قانون مالیاتی باید بخشی از حقوق خود را به دولت بپردازند. مالیات بر اساس میزان درآمد اشخاص متفاوت است و از ۱۰ درصد تا ۳۰ درصد را شامل می ‌شود. در این میان برخی از مشاغل به دلیل اینکه تاثیر مهمی در پیشرفت جامعه دارند از پرداخت مالیات معاف هستند که از جمله آن‌ ها می ‌توان به مشاغل هنری، فرهنگی، انتشاراتی و… اشاره کرد.  در واقع دولت با این کار قصد دارد افراد را برای فعالیت در این حوزه‌ ها بیشتر تشویق کند. اگر قصد دارید شغل دوم انتخاب کنید اما از پرداخت مالیات معاف شوید می‌ توانید در این حوزه‌ ها فعالیت کرده و از پرداخت مالیات معاف شوید.خواندن مقاله مالیات ابزاری تراز مشهود محتسب که یکی از انواع مالیات ها هست خالی از لطف نیست.

 

به این مقاله امتیاز دهید

سایر مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *