خدمات حسابداری شرکت های بازرگانی شامل چه مواردی است؟

  1. خانه
  2. /
  3. دسته بندی مقالات
  4. /
  5. خدمات حسابداری شرکت های...


شرکت های حسابداری متعددی در کشور ما در حال فعالیت هستند که گردش مالی زیادی دارند. به دلیل این که فرایند گردش مالی، درآمد و هزینه را در بر می گیرد، این شرکت ها برای رسیدگی به آن‌ها به افرادی نیازمند هستند که با حسابداری بازرگانی آشنایی کامل داشته و از وظایف حسابداری شرکت های بازرگانی مطلع باشند. این وظایف شامل تهیه صورت های مالی، سود و زیان، تنظیم ترازنامه های مالی و لیست گردش نقدینگی در کشور می شود. در این مقاله از موسسه حسابرسی تراز مشهود محتسب قصد داریم در مورد حسابداری بازرگانی و نکات مربوط به حسابداری شرکت های بازرگانی با شما کاربران گرامی صحبت کنیم.

تعریف کلی شرکت های بازرگانی

آن دسته از شرکت هایی که در کار خرید و فروش کالا، بدون اعمال هیچ تغییری در ساختار آن، فعالیت دارند، شرکت های بازرگانی محسوب می شوند که هیچ نقشی در تولید محصول نداشته و در خرید و عرضه آن به بازار فعالیت می کنند. فرآیند خرید و فروش عمده یا خرده فروشی، یک فعالیت بازرگانی است که به حسابداری بازرگانی نیاز دارد.

معاملات در این شرکت ها بر پایه خرید نسیه و فروش نقد و نسیه خواهد بود. شرکت های بازرگانی معمولا برای کسب سود بیشتر تحقیقاتی را در نظر گرفته و اقدام به فروش اعتباری می کنند که از مزایای زیادی برخوردار است. این تخفیف ها عبارتند از تخفیف تجاری، نقدی، توافقی و برگشت از فروش.

تعریف کلی حسابداری بازرگانی چیست؟

بررسی سود و زیان در شرکت ها نقش بسزایی در موفقیت آن‌ها داشته و وظیفه یک حسابدار بازرگانی این است که این فرایند را بررسی کرده و حساب های شرکت را مرتب و منظم کند و سود و زیان این مجموعه ها را در لیست های مالی ثبت نماید. لذا یک حسابدار بازرگانی باید با دانش کافی در امور مربوط به ثبت و بایگانی اسناد، استفاده از ماشین های اداری، تنظیم گزارشات مربوط به سند های مالی و قوانین بیمه و همچنین مکاتبات اداری، مهارت بالایی داشته باشد.

خدمات مربوط به حسابداری شرکت های بازرگانی

خدماتی که یک حسابدار در شرکت های بازرگانی ارائه می دهد، بسیار گسترده است. در ادامه سعی بر این داریم که این خدمات را به طور مجمل برای شما معرفی کنیم تا اطلاعات شما در این زمینه کامل شود.

شرکت های بازرگانی

1- تهیه صورت های مالی

تهیه صورت های مالی از وظایف اصلی همه حسابداران محسوب می شود. حسابداران بازرگانی موظف هستند که صورت های مالی را به شکل اصولی و واضح تنظیم کنند تا علاوه بر مشخص شدن دارایی و سرمایه شرکت، خسارت های وارده، درآمد و هزینه ها و همچنین سود و زیان شرکت نیز مشخص شود.

2- مشخص کردن سود و زیان شرکت

از مهم ترین خدماتی که حسابداری شرکت های بازرگانی ارائه می دهد، تعیین سود و زیان شرکت ها است. بررسی این فاکتور باعث می شود مسئولین شرکت ها برنامه ریزی بهتری را برای آینده موسسه و تجارت خود داشته باشند.

3- تنظیم ترازنامه مالی شرکت

ترازنامه یکی از مهم ترین صورت های مالی یک شرکت به شمار می آید که باید در تنظیم و ارائه آن دقت زیادی کرد. سازمان های مسئول بررسی مالی شرکت ها، به تمام صورت های مالی باید دسترسی داشته باشند لذا یک شرکت موظف است این ترازنامه‌ ها و صورت های مالی را تنظیم و به صورت کامل حفظ کند. اگر در ترازنامه و صورت مالی یک مجموعه تفاوتی مشاهده شود، مشکلات فراوانی برای این واحد تجاری ایجاد خواهد شد.

4- لیست گردش نقدینگی

یکی دیگر از خدمات حسابداری شرکت های بازرگانی ارائه صورت نقدینگی شرکت است. در تنظیم این لیست، حسابدار باید به بررسی بودجه وارد شده به شرکت بپردازد و مشخص کند که هزینه های اعمال شده بر شرکت مربوط به چه مواردی بوده اند.

نرم افزار حسابداری بازرگانی

تمام شاخه های رشته حسابداری نرم افزار های مخصوص به خود را دارند. حسابداری بازرگانی نیز از نرم افزار اختصاصی بهره‌مند است که با توجه به قابلیت های این نرم افزار ها، نمونه های متعددی از آن در کشور ارائه می شود. مزایای این سیستم ها عبارتند از:

  • ارزیابی موجودی انبار
  • ارائه اطلاعات جامع در مورد محصولات فروخته شده و همچنین کالاهای قابل فروش
  • امکان دیدن موجودی انبار کالا
  • ثبت راحت اطلاعات و برخورداری از تجربه کاربری ساده
  • تسلط داشتن بر محصولات رزرو شده

بهای تمام شده در شرکت بازرگانی چیست؟

بهای تمام شده، شامل تمام هزینه های تولید یک محصول از ابتدای تولید تا زمان عرضه به بازار می‌شود. یکی از وظایف حسابداری شرکت های بازرگانی محاسبه این بهای تمام شده است که بر اساس آن:

  • برای محاسبه بهای کالایی که توسط شرکت خریداری شده، باید هزینه خرید خالص کالا و همچنین هزینه حمل آن را جمع کنند.
  • برای تعیین بهای تمام شده یک محصول که آماده فروش است باید هزینه مربوط به خرید کالا را با موجود اول دوره جمع بزنند.
  • برای تعیین بهای تمام شده یک محصول که فروش رفته، باید موجودی این محصول را از بهای تمام شده موجودی آن در پایان دوره کم کنند.
  • برای تعیین سود ناخالص نیز میزان فروش انجام شده را از بهای تمام شده کالای فروخته شده کم می کنند.

حسابداری شرکت های بازرگانی

ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی

سیستم های ادواری و دائمی دو سیستم نام آشنا برای ثبت حسابداری در شرکت های بازرگانی محسوب می شوند. در ادامه مقاله این دو سیستم را به صورت مجزا معرفی خواهیم کرد.

1- سیستم ادواری

در سیستم ادواری، ثبت حسابداری به این شکل است که در پایان هر سال، موجودی کالای انبار و بهای تمام شده آن را مشخص کرده و این موجودی را برای سال جدید به عنوان موجودی اول دوره ثبت می کنند.

2- سیستم دائمی

در سیستم ثبت دائمی، حسابداری شرکت های بازرگانی به این گونه عمل می کند که، پس از هر خرید و فروش، هزینه کالا ثبت می شود. به عبارتی زمانیکه یک محصول فروش رود یا اینکه پس از فروش به شرکت عودت داده شود، موجودی انبار تغییر کرده و این تغییرات باید ثبت شود. با استفاده از این سیستم ها به سهولت می توان موجود انبار را مدیریت کرد و از مقدار آن اطلاع داشت.

تفاوت حسابداری بازرگانی با حسابداری دولتی چیست؟

با وجود اینکه پایه و اساس این دو حسابداری یکی است ولی تفاوت هایی نیز با هم دارند. در ادامه سعی بر این داریم تا این تفاوت ها را برای آشنایی بیشتر شما لیست کنیم.

  • مهم ترین تفاوتی که در حسابداری بازرگانی و دولتی می توان دید، هدف این دو خدمات است. حسابداری بازرگانی با هدف رسیدن به سود طراحی شده در حالی که هدف حسابداری دولتی، مرتفع کردن نیاز ها است. این دو حسابداری در صورت های مالی با هم تفاوت دارند.
  • صورت های مالی در حسابداری بازرگانی به صورت لیست سود و زیان، وضعیت مالی، لیست نقدینگی، و ترازنامه مالی ارائه می شوند ولی در حسابداری دولتی این صورت های مالی مربوط به تحولات مازاد، درآمد و هزینه ها خواهد بود
  • آخرین تفاوت حسابداری شرکت های بازرگانی و دولتی مربوط به قوانین و دستورالعمل های اختصاصی آنها است.

نتیجه گیری

همانطور که در بخش های قبل ذکر شد خدمات حسابداری شرکت های بازرگانی شامل ترتیب اثر دادن به مسائل مربوط به سود و زیان، میزان بدهی، تنظیم صورت های مالی و مواردی از این قبیل است که دقت در انجام آنها، موفقیت شرکت مورد نظر را در امر تجارت و خرید و فروش به همراه خواهد داشت. این روند حسابرسی باعث می شود تا مسئولین از شرایط مالی شرکت خود و موجودی انبار کالای شرکت اطلاع داشته باشند و برنامه ریزی ویژه ای را برای پیشبرد اهداف خود انجام دهند. اگر نیاز به اطلاعات جامع‌تری در زمینه حسابداری شرکت های بازرگانی دارید، به سایت موسسه حسابرسی تراز مشهود محتسب مراجعه کرده و از راهنمایی مشاورین این مجموعه بهره‌مند شوید.

به این مقاله امتیاز دهید

سایر مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *