حسابرسی شرکت‌ های تضامنی چگونه انجام می‌شود؟

  1. خانه
  2. /
  3. دسته بندی مقالات
  4. /
  5. حسابرسی شرکت‌ های تضامنی...

خدمات حسابرسی شرکت‌ های تضامنی موضوعی بسیار مهم برای مدیران این شرکت‌ ها محسوب می ‌شود. باتوجه به اینکه در شرکت ‌های تضامنی فرآیند های مختلفی صورت می ‌گیرد، حسابرسی ‌ها نیز باید به شکل دقیق‌ تری انجام شود. به طور کلی حسابرسی شرکت ‌های تضامنی به صورت داخلی و خارجی است. در نوع داخلی، حسابرسی توسط اعضای فعال در داخل شرکت انجام می‌شود. اما در نوع خارجی، حسابرسی بر عهده افراد دیگر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مقاله با ما باشید.

شرکت‌های تضامنی

شرکت ‌های تضامنی ممکن است در زمینه‌ های مختلفی نظیر حمل و نقل، تولید، پخش و فروش و همچنین صادرات و واردات تاسیس شوند. این شرکت ‌ها به واسطه چندین نفر سرمایه گذار که هر کدام سرمایه ‌ای را برای شروع کار در میان می ‌گذارند، افتتاح می ‌شوند. زمانی که چند نفر تصمیم می‌ گیرند به طور شراکتی، شرکتی را پایه ‌گذاری کنند، ابتدا باید مراحل قانونی را پشت سر بگذارند. این شرکت ‌ها یکی از معتبرترین شرکت‌ های موجود شناخته می‌شوند که در میان مخاطبان هم اعتبار بسیار زیادی دارند. در چنین شرکت‌ هایی معمولا واحد حسابرسی یکی از مهم ترین بخش‌ ها است و حسابرسی شرکت‌ های تضامنی هم توسط افراد متخصص انجام می‌شود. در شرکت تضامنی اگر هرگونه مشکل یا خسارتی اتفاق بیافتد، هرکدام از شرکا مسئول پرداخت تمام هزینه‌ها و خسارت ‌های وارده خواهند بود.

اهمیت حسابرسی شرکت‌های تضامنی

حسابرسی شرکت تضامنی تمامی فرآیند‌های یک شرکت را بررسی و خطاهای عملکردی را به شکل دقیق مورد بررسی قرار می‌دهد. همچنین برای رفع مشکلات ایجاد شده، راه و روش‌های مناسبی را ارائه می‌کند. افراد متخصص در زمینه حسابرسی شرکت ‌های تضامنی، فعالیت ‌های مختلفی را که در یک شرکت انجام می ‌شود، بررسی کرده و گزارش ‌های مالی دقیقی را ارائه می ‌کنند.

حسابرسی داخلی و خارجی این شرکت‌ها تحت شرایط خاصی انجام می ‌شود. به طور مثال در حسابرسی شرکت ‌های تضامنی از نوع خارجی، فرد حسابرس علاوه بر ارائه گزارش حسابرسی به مدیر سازمان، باید گزارشاتی را به مسئولین کشوری ارائه کند. حسابرسی شرکت ‌های مالی بسیار مهم و حساس است و اگر کوچک ‌ترین خطایی در این زمینه رخ دهد، خسارت ‌های هنگفتی برای این شرکت ‌ها به وجود می ‌آورد.

شرکت های تضامنی

حسابرسی شرکت‌ های تضامنی چگونه انجام می ‌شود؟

شرکت‌ های تضامنی از چندین نفر شریک و سرمایه گذار تشکیل شده اند. هر یک از سرمایه گذاران یک حساب سرمایه گذاری، جاری و یک حساب برداشت دارند. زمانی که شرکت برای تامین بودجه دچار مشکل شود، این بودجه از حساب تمامی سرمایه گذاران به یک اندازه کسر و تامین می ‌شود. حتی اگر یک فرد سرمایه کمتری وارد کار کرده باشد، باز هم باید به اندازه دیگر شرکا هزینه‌ های تامین بودجه را پرداخت کند. بر اساس ماده ۱۱۲ قانون تجارت اگر شرکا برای تقسیم سود و زیان شرکت توافق نامه یا قراردادی را امضا نکرده باشند، هر یک از اعضا به میزان سرمایه ‌ای که وارد کار کرده اند؛ سود یا زیان می ‌برند. حسابرسی شرکت‌های تضامنی به شکل سود و زیان شرکا و به شکل ‌های مختلف دیگری نیر انجام می‌ شود.

معمولا حسابرسی این شرکت‌ ها بر اساس سهم هر فرد تعیین می ‌شود و برای آسان‌ تر شدن این فرآیند، اغلب سود و زیان را به شکل مساوی میان شرکا تقسیم می ‌کنند. لازم به ذکر است که روش ‌های دیگری نیز برای حسابرسی شرکت‌ های تضامنی و تقسیم سود و زیان وجود دارد که عبارتند از:

  • تقسیم سود به نسبت سرمایه شرکا
  • تقسیم سود براساس نسبت‌ های معین
  • تخصیص حقوق سالانه و تقسیم باقیمانده سود بر اساس نسبت ‌های معین
  • تخصیص سود تقسیم شده سرمایه و تقسیم باقیمانده سود بر اساس نسبت‌ های معین
  • تخصیص سود تضمین شده سرمایه و حقوق سالانه و تقسیم باقیمانده سود بر اساس نسبت ‌های معین

ناگفته نماند در برخی مواقع به منظور حفظ نقدینگی، تقویت بنیه مالی و فراهم کردن امکانات برای فعالیت ‌های آتی شرکت، بخشی از سود قابل تقسیم شرکا تحت عنوان اندوخته کنار گذاشته شده و سپس باقی سود به روش‌ های گفته شده بین سرمایه گذاران تقسیم می ‌شود.

انواع حساب ‌ها در شرکت‌های تضامنی

شرکت‌ های تضامنی در کنار حساب سرمایه، به منظور منع قانونی در تغییر دادن حساب ‌های سرمایه حساب‌ های دیگری نیز دارند. انواع حساب ‌های شرکت‌ های تضامنی برای عملیات جاری به شرح زیر است.

حساب سرمایه شرکا

حساب سرمایه شرکا، یکی از حساب‌های شرکت‌های تضامنی به ‌حساب می‌آید و برای ثبت این حساب، دو روش ثابت و متغیر وجود دارد. در ادامه هر دو روش توضیح داده خواهد شد.

روش سرمایه ثابت

در این روش، مبلغ سرمایه باتوجه به مقداری که در شرکت نامه بیان شده در دفاتر به ثبت می ‌رسد. این روش بیشترین کاربرد را در کشور ما دارد؛ چرا که بر اساس قانون تجارت، تغییر سرمایه از نظر قانونی کاملا منع است و هرگونه تغییراتی در این زمینه باید در اداره ثبت، به تایید و ثبت قانونی برسد. حساب سرمایه شرکا با یک مبلغ مشخص و ثابت، در دفاتر قانونی درج می ‌شود و تغییراتی که از برداشت شرکا اتفاق بیفتد و تغییراتی که از سود و زیان در حساب ‌های دیگر ایجاد شود، همه و همه در حساب‌ های دیگر نیز ثبت خواهد شد.

روش سرمایه متغیر

در این روش، سرمایه شرکا با سرمایه ثبت شده در شرکت ‌نامه برابر نیست. در این حساب، همه رویدادهای مالی شرکا مانند برداشت، سهم شریک از ضرر، سهم شریک از بهره، سود، زیان و حق الزحمه شرکا به شکل بستانکار لحاظ می‌ شود.

حساب جاری شرکا

زمانی که در ثبت تغییرات در حساب سرمایه ممنوعاتی وجود داشته باشد، همه عملیات جاری شرکا در حساب‌ هایی به شکل مجزا ثبت می‌ شود. این حساب از نوع حساب‌ های دائمی است که در ترازنامه نمایش داده می ‌شود.

حساب برداشت شرکا

این حساب برای ثبت برداشت‌ های نقدی شرکا در طول یک دوره مالی که حساب ‌ها موقت است، افتتاح می ‌شود. در واقع هر یک از شرکا حساب جاری مجزا دارند و در پایان سال مالی این حساب بسته می ‌شود.

حساب وام شرکا

زمانی که شرکت از نظر تامین نقدینگی با مشکل مواجه شود، می‌تواند این کمبود را به واسطه شرکا تامین کند. به این شکل که شرکا وامی را به شرکت می ‌دهند و این وام در حساب پرداختنی شریک به ثبت می ‌رسد. طلب شرکت از شرکا به شکل دارایی و بدهی شرکت به شرکا تحت عنوان بدهی در ترازنامه درج می‌ شود.

حساب اندوخته عمومی

در حسابداری شرکت ‌های تضامنی هرساله باید مقداری از سود جاری به حساب اندوخته عمومی انتقال یابد. به این شکل، حساب تقسیم سود بدهکار می‌ شود و حساب اندوخته عمومی بستانکار خواهد شد. لازم به ذکر است که زمانی که شریک جدید وارد شرکت شود یا شریکی از شرکا از شرکت خارج شود، باید شرکا از این حساب ذینفع باشند.

حسابرسی شرکت تضامنی

جمع‌بندی

همان طور که گفته شد، حسابرسی شرکت ‌های تضامنی برای مدیران این دسته از شرکت ‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد. در واقع با حسابرسی شرکت ‌های تضامنی مدیران می‌ توانند گزارشات مالی شرکت خود را به شکل کاملا دقیق دریافت کرده و مورد بررسی قرار دهند.

در این دسته از شرکت ‌ها حساب ‌های گوناگونی وجود دارد که هرکدام به شکل جداگانه بررسی می ‌شوند. برای حسابرسی شرکت ‌های تضامنی راه‌های مختلفی وجود دارد؛ بنابراین حسابدار باتوجه به آموزش‌ هایی که در این زمینه دریافت کرده یا مهارت ‌هایی که کسب کرده قادر است حسابرسی شرکت‌های تضامنی را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.

به این مقاله امتیاز دهید

سایر مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *