به ازای میزان درآمدی که هر شخص حقیقی یا حقوقی از طریق فعالیت اقتصادی کسب میکند، میبایست برای آن مالیات پرداخت شود. اگر شخص بر طبق قوانین و تکالیف مالیاتی پیش نرود، جرایم مالیاتی برای او ایجاد میشود. این اصطلاح، همان جرایمی که صاحبان مشاغل مختلف و شرکت هایی که بر خلاف راستای اصول مالیاتی عمل میکنند را در بر میگیرد.
اداره امور مالیات، قوانین و زمان مشخصی را برای تمامی مودیان تعیین کرده است که در صورت عمل نکردن به آن، اشخاص حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت مالیات و جریمه آن هستند. پنهان کردن میزان درآمد کسب شده از فعالیت اقتصادی، برآورد کردن میزان هزینه غیر واقعی، عدم انجام به موقع اظهارنامه مالیاتی و… از دیگر مواردی هستند که میتوان به جرایم مالیاتی نسبت داد. بر ای دریافت مشاوره مالیاتی و اطلاع از تمامی جرایم آن یا مشاوران خبره ما در تراز مشهود محتسب تماس بگبرید.
انواع جرایم مالیاتی
پرداخت مالیات و جریمه های مربوط به آن، انواع مختلفی دارد. اقدامات لازم که باید توسط مالیات دهندگان انجام شود با توجه به گروه بندی مشاغل مختلف مالیاتی در اظهارنامه، متفاوت است. قوانین مالیاتی مستقیم، جرایم مالیاتی مختلفی را برای مودیان شخصی و حقوقی که اقدام به پرداخت مالیات نکرده اند، در نظر میگیرد. ما در اینجا قصد داریم به انواع مختلف این جرایم و همچنین میزان نرخ جریمه آن اشاره کنیم.
۱)عدم پرداخت مالیات در زمان تعیین شده: به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت مالیات، ۵/۲ درصد جریمه.
۲) عدم ارسال کردن اظهارنامه: نرخ جریمه در این مورد برای اشخاص حقوقی برابر است با ۳۰٪ مالیات. نرخ جریمه متعلق به اشخاص حقیقی برابر با ۱۰٪ مالیات میباشد.
۳) پنهان کردن درآمد و عدم بیان هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه: اشخاص حقوقی۳۰ ٪ مالیات و اشخاص حقیقی ۱۰٪مالیات.
۴) عدم ارائه دفاتر، انجام ترازنامه و سود و زیان: معادل ۲۰٪ مالیات برای هریک از موارد ذکر شده.
۵) عدم ارائه اظهارنامه از سوی آخرین مدیران اشخاص حقوقی: پرداخت ۲٪ از سرمایه شخص حقوقی در زمان انحلال.
۶) ارائه اظهارنامه خلاف واقع از طرف اشخاص حقوقی: جریمه پرداختی برابر است با ۱٪ سرمایه پرداختی شخص حقوقی در تاریخ انحلال.
۷) مدیران تصفیه: میزان جریمه مصوب برابر است با ۲۰٪ مالیات متعلق.
۸) ارسال نکردن لیست افرادی که حقوق دریافت میکنند، در زمان مقرر: نرخ جریمه این مورد برابر است با ۲٪ حقوق پرداختی.
۹) عدم ارسال قرارداد های پیمانکاری: نرخ جریمه مقرر برابر است با ۱٪ مبلغ قرارداد.
۱۰) دفتر های اسناد رسمی: ۲۰٪ مالیات.
۱۱) مالیات تکلیفی: ۱۰٪ مالیات و همچنین ۵/۲ درصد به ازای هرماه تاخیر در پرداخت مالیات تعیین شده.
کاهش جرایم مالیاتی
توجه به تدابیر مختلف مالیاتی و همچنین اصول قانونی مالیات، اهمیت قابل توجهی در کاهش میزان جرایم مالیاتی دارد. انتخاب مشاوری که مهارت چشمگیری در زمینه مقررات مالیاتی کشور داشته باشد، میتواند کمک زیادی به راهنمایی در اصول کاهش جرایم مالیاتی کند. زیرا این کار شخص را با تخفیف ها و فرصت های قانونی برای کاهش جرایم، آشنا می کند. ثبت کردن اطلاعات مالی به صورت دقیق و به موقع، ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان تعیین شده و بدون تاخیر، صدور فاکتور های قانونی، شفافیت در مشاغل، اهمیت به مقررات محلی، منطقی بودن در امور مالیاتی و… از مواردی هستند که می توان به آنها به عنوان اقدامات مهم در کاهش میزان جرایم، اشاره کرد.
اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند با استفاده از تدابیر مختلف مالیاتی و مشاوران حقوقی، به کاهش میزان تخلفات مالیاتی کمک کنند و درصدد جلوگیری از عواقب منفی این جرایم برآیند. ترفند هایی که در کاهش جرایم اثر گذار هستند، کاملا قانونی می باشند و تنها افرادی که در این زمینه تخصص دارند. می توانند از آن بهره ببرند. یکی دیگر از کار های اساسی در این زمینه، پرداخت کردن مالیات در زمان تعیین شده و تطبیق آن با قوانین مالیاتی می باشد. لازم به ذکر است درصورتی که مالیات مشاغل به موقع پرداخت شود، تخفیفاتی برای جریمه مالیات، در نظر گرفته می شود.
جرایم مالیاتی قابل بخشش و غیر قابل بخشش
درصورتی که مودی درخواست بخشودگی خود را در اداره امور مالیات ثبت کند، جرایم مالیاتی جزو دسته جرایم غیر قابل بخشش نباشد، شخص مودی بتواند ثابت کند که پرداخت آن مالیات و انجام تکالیف قانونی، خارج از حیطه اختیارات او بوده و شرایط انجام آن را نداشته و شخص مودی سوابق مثبتی از جمله خوش حساب بودن را دارا باشد و همچنین موافقت کردن اداره امور مالیاتی با درخواست بخشودگی وی تایید شود، جریمه مورد نظر بخشیده می شود. در اینجا می خواهیم به جرایم قابل بخشش اشاره کنیم.
۱)جریمه برای عدم ارائه فهرست دستمزد و حقوق افراد
۲)جریمه برای صادر نکردن صورت حساب
۳)جریمه برای ارسال نکردن صورت معاملات فصلی
۴) جریمه در ارتباط با ارسال نکردن سند و مدارک
۵) جرایم مربوط به مالیات بر ارزش افزوده
۶)جریمه عدم ارسال قرارداد پیمانکاری و مواردی از این قبیل…
حالا می خواهیم فهرستی از جرایمی که از سوی اداره مالیات با بخشودگی آن ها موافقت نمی شود را بیان کنیم. برخی از جرایم غیر قابل بخشش عبارت است از:
۱)جریمه مربوط به تکمیل نکردن اظهارنامه و عدم ارسال آن.
۲) جریمه پنهان کردن درآمد و هزینه های غیر واقعی.
۳) اگر اختلاف درآمد واقعی با درآمد غیر واقعی بیش از ۱۵٪ باشد، جریمه مربوط به اعلام درآمد غیب واقعی از سوی اداره مالیات غیر قابل بخشش است.
۴) وارد کردن ارقام اشتباه در فاکتور، از دیگر جرایم غیر قابل بخشش به شمار می رود.
شرایط درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی
برای ثبت درخواست بخشودگی، مودی باید مراحلی را طی کند و رویه ثبت درخواست را به درستی انجام دهد. ثبت درخواست نیازمند برخی شرایط خاص می باشد که در اینجا به آن اشاره خواهیم کرد. با ارائه برخی مستندات از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی و سپری کردن مراحل مختلفی که مطابق قوانین مالیاتی است، می توانید درخواست خود را برای اعلام بخشودگی جرایم ثبت کنید. این مراحل عبارت است از:
۱)شرایط بخشودگی: بخشودگی مالیات معمولا در زمانی تایید می شود که شخص مودی، بنابر شرایط خاص خود قادر به پرداخت مالیات نبوده است. از جمله این شرایط می توان به مشکلات اقتصادی، سیل، زلزله و سایر حوادث طبیعی اشاره کرد.
۲)ارائه مدارک و مستندات: مودی برای ثبت درخواست خود می بایست توضیحات و مدارک معتبری را جهت بررسی دلایل عدم انجام مالیات ارائه دهد. از جمله این مدارک می توان به اطلاعات مالی و اسناد حسابداری و… اشاره کرد.
۳)تشخیص سوابق مالیاتی مودی: با بررسی مستندات از سوی اداره امور مالیات، افرادی که سوابق مثبتی در پرداخت به موقع مالیات دارند شانس بیشتری در بخشودگی جرایم دارند.
۴) بهره گیری از مشاوران مالیاتی: شخص مودی می تواند یک وکیل مالیاتی را از سوی خودتان به اداره مالیات معرفی کنید. مشاوران مالیاتی به دلیل تجربه طولانی در این زمینه، می توانند توافق را به نفع شما به پایان برسانند.
۵) تایید یا رد درخواست بخشودگی: پس از سپری کردن مراحل ذکر شده، درخواست بخشودگی یا از سوی اداره امور مالیات تایید می شود یا رد می شود. اگر درخواست تایید شود، یک توافقنامه دال بر بخشودگی مالیات منعقد می شود.
جمع بندی
مناسب ترین روش برای مدیریت کردن کسب و کار، انجام تکالیف مالیاتی به صورت منظم و پرداخت مالیات در زمان مقرر است. به صورت کلی ممکن است برای اغلب افراد جامعه، مفاهیم مالیاتی کمی پیچیده و سخت باشد، اما می توانید با استفاده از موسسه حسابرسی تراز مشهود محتسب و کمک از مشاوران مالیاتی با تجربه این موسسه، با مفاهیم مالیاتی به آسانی آشنا شوید و از جرایم مالیاتی در امان بمانید.