
اگر اظهارنامه مالیاتی رد نکنیم چه میشود؟
مالیات بخش زیادی از منابع مالی دولت را تشکیل می دهد و قوانین بسیار زیادی برای اطمینان از دریافت آن وضع شده تا مودیان مالیات خود را به درستی پرداخت نمایند. نهادهای سیاست گذار در مواقعی که افراد اقدام به پرداخت مالیات خود نکنند، جرایم مالیاتی را در نظر گرفته اند. به گزارش مالی فعالیت تجاری افراد حقیقی یا حقوقی در یک سال اظهارنامه مالیاتی گفته می شود. در صورتی که افراد اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکنند، جریمه خواهند شد و از برخی از امتیازات دولتی محروم می شوند.
برای ارسال اظهارنامه مالیاتی، باید به “پایگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی کشور” مراجعه کرده و اظهارنامه مالیاتی خود را کامل و ثبت کنید. دولت برای افرادی که به موقع اظهارنامه مالیاتی شان را ارسال می نمایند، تسهیلات بانکی، مشوق های صادراتی و جوایز در نظر گرفته است. در این مطلب درباره جرایم مربوط به عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
درباره جرایم مالیاتی؛ ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم
بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، افراد حقیقی یا حقوقی که درآمد واقعی خود در یک سال را کتمان نمایند. همچنین، هزینه هایی که واقعیت ندارد را در اظهارنامه خود بیاورند، جریمه ای غیرقابل بخشش به صورت زیر شامل حال آن ها خواهد شد:
- اشخاص حقوقی: معادل ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی: جریمه نقدی ۱۰ درصدی
درباره جرایم مالیاتی؛ ماده ۱۹۳ قانون مالیات های مستقیم
اگر وظیفه ارائه موسسه حسابرسی مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی را به عهده دارید باید بدانید، اگر “اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه ها، حساب سود و زیان های دفتری و یا دفاتر مربوطه حسابرسی” را به مراجع تحویل ندهید، کارفرمای شما جریمه خواهد شد. این جریمه معادل ۲۰ درصد مالیات برای هر کدام از موارد بالا می باشد. توجه داشته باشید، در این ماده تبصره ای برای شرکت ها و یا افرادی که از دادن مالیات معاف می باشند، آورده شده است. این شرکت ها عبارتند از:
- شرکت های دانش بنیان
- کمپانی های تعاونی
- شرکت های اقتصادی مناطق آزاد و …
“(اصلاحی ۱۳۹۴/۰۴/۳۱)- نسبت به مودیانی که به موجب این قانون و مقررات مربوط به آن مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند، در صورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر مشمول جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات برای هر یک از موارد مذکور متعلق خواهند بود.”
“تبصره – عدم تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان در دوره معافیت، موجب عدم استفاده از معافیت مقرر در سال مربوط خواهد شد.”
درباره جرایم مالیاتی؛ ماده ۲۲۶ قانون مالیات های مستقیم
در صورتی که مودیانی که موظف به دادن اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان خود هستند، ترازنامه مالیاتی خود را به موقع ارسال نکنند، این موضوع باعث عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان این افراد که در زمان قانونی ارسال شده است، نخواهد شد. در غیر این صورت، درآمدی که در ترازنامه ارسال شده است، قطعی خواهد بود.
تبصره- “به مودیان مالیاتی اجازه داده میشود، در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مودی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول میباشد.”
جریمه نقدی عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی
در کلیه مواردی که فرد حقیقی با حقوقی در زمان تعیین شده اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکند، جریمه ای غیر قابل بخشش مطابق زیر شامل حال وی خواهد شد:
- اشخاص حقوقی: ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کار – گروه اول: ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کار – گروه دوم: ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کار – گروه سوم: ۱۰ درصد مالیات
به طور کلی می توان گفت، اشخاص حقیقی و حقوقی در صورتی که اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکنند، جریمه ای معادل ۳۰ درصد مالیات به آن ها تعلق می گیرد و سایر افراد ۱۰ درصد مالیات را باید به عنوان جریمه بپردازید. صاحبان کسب و کار و مدیران سازمان ها در زمان ارسال اظهارنامه باید لیست بیمه کارکنان خود را نیز ارسال نمایند.
جریمه اعتباری عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی
“بر اساس تبصره ماده ۱۹۳ قانون مالیات های مستقیم”، عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در دوره معافیت، باعث می شود تا فرد از معافیت مالیاتی که در آن سال مقرر شده محروم شود. توجه داشته باشید، اگر فرد حقیقی یا حقوقی ۳ سال متوالی اظهارنامه مالیاتی خود را خارج از موعد مقرر ارسال نماید، مشمول مجازات های زیر می شود:
- جریمه
- مجازات های مقرر
- محرومیت از کلیه معافیت ها
- محرومیت از بخشودگی های قانونی
آیا جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده قابل بخشش می باشد؟
اگر فرد ارسال اظهارنامه خارج از موعد داشته باشد و در زمان تعیین شده ارسال نکند، موظف است معادل ۱۰٪ از مبلغ مالیات را به عنوان جریمه به دولت بپردازد. این جریمه غیر قابل بخشش می باشد و فرد باید آن را به صورت کامل پرداخت نماید.
قابل توجه مودیان گرامی درباره تنظیم اظهارنامه مالیاتی
مودیان باید با نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن آشنایی کامل داشته باشند و اظهارنامه خود را به صورت زیر تنظیم کرده و ارسال نمایند:
- براساس اطلاعات صحیح و مستند
- اجتناب از ارائه دادن هزینه های غیر واقعی
- اجتناب از ارائه فاکتور صوری
- پرهیز از ارائه شرکت های کاغذی
- ما در مقاله نحوه پر کردن اظهار نامه مالیاتی موارد مهمی را در این خصوص بیان کرده ایم و مطالعه آن را پیشنهاد می کنیم.
جمعبندی:
تنظیم و ارسال بهموقع اظهارنامه مالیاتی نه تنها باعث کاهش ریسکهای قانونی میشود، بلکه به اعتبار مالیاتی کسبوکار شما کمک میکند. اگر اظهارنامه ارسال نشود، علاوه بر جریمه و محرومیت از معافیت، احتمال برخورد قانونی و مالیات علیالرأس بسیار بالاست. با مشاوره از موسسه حسابرسی تراز مشهود به راحتی اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم و ارسال کنید.
در صورت عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، مودی باید ۳۰ درصد مالیات تعیینشده را به عنوان جریمه پرداخت کند که این جریمه بخشودنی نیست.
با ارسال نکردن اظهارنامه، مودی از تمام معافیتهای قانونی محروم میشود و سازمان مالیات به صورت علیالرأس میزان مالیات را تعیین خواهد کرد.
عدم ارسال عمدی میتواند مصداق فرار مالیاتی باشد که علاوه بر جریمه نقدی، ممکن است منجر به حبس و محرومیت از فعالیتهای اقتصادی شود.